┬áD┼ła 18.5.2023 boli pracovn├şci povodia Dunaja, OZ povolan├ş ku s├║lodiu Gerlach Vihorlat v Severnom baz├ęne pr├şstavu Bratislava, kde za pomoci remork├ęra BD KRUPINA a 90t ┼żeriavu privolan├ęho z PS Gab─Ź├şkovo zrealizovali vyv├Ązovacie pr├íce.
Po pr├şchode na miesto pracovn├şci remork├ęra vykonali vizu├ílnu obhliadku plavidiel, mo┼żn├Żch po┼íkoden├ş a funk─Źnosti l├ín a vyv├Ązovac├şch prvkov. Obhliadkou bolo zisten├ę, ┼że v jednom plavidle sa podpalub├ş nach├ídza cca 1,2 a┼ż 1,5 m vody. Hne─Ć bolo nasaden├ę ponorn├ę ─Źerpadlo, ktor├ę od─Źerp├ívalo vodu z podpalubia po cel├Ż ─Źas v├Żkonu pr├íc. Jednalo sa o tak├ę mno┼żstvo vody, ┼że za cel├Ż ─Źas nebolo mo┼żn├ę ju ├║plne vy─Źerpa┼ą.
─Äalej sa zistilo, ┼że po┼íkoden├ę a potrhan├ę boli aj lan├í, ktor├Żmi boli plavidl├í spriahnut├ę. Lan├í sme vymenili a nanovo spriahli. Jedno z plavidiel bolo z─żahka nasadnut├ę a muselo by┼ą remork├ęrom stiahnut├ę. N├ísledne sa osadili za pomoci ┼żeriavu vzpery, ktor├ę boli na plavidl├ích riadne zaisten├ę pomocou l├ín a lanov├Żch svoriek. Vzh─żadom na absentuj├║ce sedl├í pre vzpery boli na brehovej strane len opret├ę do svahu. Preto┼że nebol dan├Ż pl├ín vyviazania. Ostatn├ę lan├í boli vyviazan├ę pod─ża obvykl├Żch lodn├şckych zvyklost├ş. Na vyviazanie boli pou┼żit├ę lan├í, ktor├ę sa na plavidl├ích nach├ídzali a boli v dobrom stave.
Po cel├Ż ─Źas na pr├íce dohliadali z├ístupcovia Verejn├Żch pr├şstavov a.s., s ktor├Żmi sa postup konzultoval. Po skon─Źen├ş pr├íc boli informovan├ş o nutnosti vy─Źerpania vody z plavidiel a doh─żadu nad nimi za ktor├ę Povodie Dunaja, OZ nenesie zodpovednos┼ą.