Snímka obrazovky 2023-12-15 o 12.16.05

Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky
ako zakladateľ štátneho podniku SLOVENSKÝ VODOHOSPODÁRSKY PODNIK, štátny podnik so sídlom v Bratislave vyhlasuje v zmysle zákona č. 111/1990 Zb. o štátnom podniku výberové konanie na obsadenie funkcie generálny riaditeľ štátneho podniku SLOVENSKÝ VODOHOSPODÁRSKY PODNIK, štátny podnik so sídlom v Bratislave.

Hlavné úlohy:

– riadenie štátneho podniku v zmysle hlavného zamerania a to najmä zabezpečovanie starostlivosti o vodné toky a na nich vybudovaný hmotný investičný majetok, manažment starostlivosti o kvantitu a kvalitu povrchových a podzemných vôd.

–  riadenie časti činností Slovenského vodohospodárskeho podniku, š. p., ktoré majú charakter výkonov vo verejnom záujme a to predovšetkým protipovodňová ochrana a vytváranie plavebných podmienok.

–  zodpovednosť za hospodárnosť pri nakladaní s majetkom v správe podniku.

Generálny riaditeľ je povinný vykonávať svoju funkciu s odbornou starostlivosťou a v súlade so záujmami štátneho podniku, najmä je povinný zaobstarať si a pri rozhodovaní zohľadniť všetky dostupné informácie týkajúce sa predmetu rozhodnutia, zachovávať mlčanlivosť
o dôverných informáciách a skutočnostiach, ktorých prezradenie tretím osobám by mohlo podniku pôsobiť škodu alebo ohroziť jeho záujmy, a pri výkone svojej pôsobnosti nesmie uprednostňovať svoje záujmy alebo záujmy tretích osôb pred záujmami podniku.

Požadované kvalifikačné predpoklady:

– vysokoškolské vzdelanie II. stupňa s technickým zameraním, ekonómia, manažment, právo, životné prostredie, alebo získané v odbore zhodnom alebo príbuznom oblasti činnosti spoločnosti.

Špecifické kritériá a požiadavky na uchádzačov:

• odborná prax minimálne 15 rokov (najmä v oblasti právo, ekonómia, manažment, energetika, stavebníctvo, životné prostredie,
  • riadiaca prax minimálne 5 rokov,
  • prax v oblasti krízového riadenia min. 5 rokov,
  • vítané sú skúsenosti s čerpaním finančných prostriedkov z externých zdrojov,
  • znalosť ekonomických, právnych a riadiacich procesov štátneho podniku.
  • znalosť všeobecne záväzných právnych predpisov, najmä:
  1. zákona č. 111/1990 Zb. o štátnom podniku v znení neskorších predpisov,
  2. zákona č. 364/2004 Z. z. o vodách a o zmene a doplnení zákona Slovenskej národnej rady č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov (vodný zákon),
  3. zákona č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov,
  4. zákona č. 250/2012 Z. z. o regulácii v sieťových odvetviach v znení neskorších predpisov,
  5. zákona č. 278/1993 Z. z. o správe majetku štátu v znení neskorších predpisov,
  6. zákona č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní v znení neskorších predpisov.
  • všeobecná znalosť nasledujúcich predpisov:
  1. zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov,
  2. zákona č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov,
  3. zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v znení neskorších predpisov,
  4. zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov,
  5. zákona č.71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok) v znení neskorších predpisov,
  6. zákona č. 357/2004 Z. z. o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov v znení neskorších predpisov.
  • spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu,
  • osobná integrita, bezúhonnosť, dôveryhodnosť, riadiace schopnosti (predovšetkým v oblasti krízového riadenia), schopnosť tímovej spolupráce, komunikatívnosť, emocionálna stabilita, rozvinuté interpersonálne zručnosti,
  • znalosť legislatívy Európskej únie v oblasti vodného hospodárstva súvisiacej s činnosťou štátneho podniku.

Iné kritériá a požiadavky: povinnosť spĺňať podmienky zákona č. 357/2004 Z. z. o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov ako aj zákona č. 111/1990 Zb.
o štátnom podniku v znení neskorších predpisov. Od úspešného uchádzača sa bude požadovať overenie bezúhonnosti prostredníctvom výpisu z registra trestov nie staršieho ako tri mesiace a tiež oprávnenie na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami pre stupeň utajenia „Dôverné“ po úspešnom absolvovaní výberového konania.

Nástupný plat:

od 2 800,- EUR v závislosti od skúseností úspešného vybraného uchádzača.

Zoznam požadovaných dokladov pre uvedenú obsadzovanú funkciu:

• žiadosť o zaradenie do výberového konania,
  • profesijný štruktúrovaný životopis v slovenskom jazyku s podrobným rozpisom odbornej a riadiacej praxe a uvedením aspoň dvoch kontaktných údajov osôb, u ktorých si je možné overiť pracovné referencie,
  • motivačný list,
  • predloženie návrhu koncepcie rozvoja štátneho podniku (v rozsahu maximálne 10 strán A4), ktorý bude zahŕňať návrh riešenia krízovej situácie, resp. návrh reformy podniku s dôrazom na efektívne a hospodárne fungovanie štátneho podniku,
  • kópia diplomu, osvedčujúceho požadované kvalifikačné predpoklady,
  • čestné vyhlásenie (vzor súhrnného čestného vyhlásenia dostupný tu)
    1. o bezúhonnosti,
    2. o pravdivosti všetkých predkladaných údajov a podkladov,
    3. o spôsobilosti na právne úkony v plnom rozsahu,
    4. o požadovanej dĺžke odbornej praxe,
    5. o požadovanej dĺžke riadiacej praxe,
    6. o požadovanej dĺžke praxe v oblasti krízového riadenia,
  • súhlas so spracovávaním svojich osobných údajov za účelom zverejnenia profesijného štruktúrovaného životopisu a vypracovaného návrhu koncepcie rozvoja štátneho podniku v súlade s ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov.

Žiadosť o zaradenie do výberového konania spolu s požadovanými dokladmi môžu uchádzači podať do 19. januára 2024 buď

1. v listinnej podobe na adresu: Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky, osobný úrad, Nám. Ľ. Štúra 1, 812 35 Bratislava s označením na obálke (VK 1/2024/GR-SVP a ,,NEOTVÁRAŤ“)
  2. v elektronickej podobe na vyberove.konanie@enviro.gov.sk (maximálna kapacita odoslanej správy je 10MB)

Rozhodujúcim je dátum podania na poštovej pečiatke alebo dátum podania v podateľni Ministerstva životného prostredia SR. Uchádzači, ktorí zašlú prihlášky po stanovenom termíne, nebudú do výberového konania zaradení. Žiadosť o zaradenie do výberového konania a ostatné požadované dokumenty podané v elektronickej podobe doručí uchádzač aj v listinnej podobe najneskôr v deň výberového konania pred jeho začatím.

Informácie o priebehu výberového konania:

Postup pri výberovom konaní určuje rokovací poriadok, ktorý je prílohou k rozhodnutiu ministra životného prostredia Slovenskej republiky č. 60/2023 – 1.12 a manuál výberového konania.

Výberové konanie sa skladá z nasledujúcich častí:

1. prezentácie koncepcie rozvoja a riadenia uchádzačom,
  2. overenia odborných vedomostí uchádzača potrebných na výkon obsadzovanej funkcie,
  3. overenia osobnej motivácie, osobnej integrity a interpersonálnych zručností uchádzača potrebných na výkon obsadzovanej funkcie.

Jednotlivé časti výberového konania sa overujú v rámci jedného pohovoru s uchádzačom. Na to, aby uchádzač vyhovel vo výberovom konaní a mohol byť zaradený do celkového konečného poradia, musí dosiahnuť aspoň 60 % z celkového možného počtu bodov a zároveň musí dosiahnuť v jednotlivých častiach výberového konania aspoň minimálnu hranicu počtu bodov stanovenú v manuáli výberového konania.

Predpokladaný termín uskutočnenia výberového konania:

február 2024

Kontaktná osoba: Mgr. Jozef Balázsik, jozef.balazsik@enviro.gov.sk,

V Bratislave, dňa 5. januára 2024

Tomáš Taraba

podpredseda vlády a minister životného prostredia