Snímka obrazovky 2024-02-02 o 13.17.53

Slovenskí vodohospodári si pripomínajú Svetový deň mokradí

Bratislava, 2.2.2024

Svetový deň mokradí, ktorý si každoročne pripomíname 2. februára, zdôrazňuje kľúčovú úlohu mokradí pre prosperitu človeka a zdravú planétu. Téma na rok 2024 „Mokrade a ľudské blaho“ je o vzájomnom prepojení mokradí a rôznych aspektov ľudského zdravia. SLOVENSKÝ VODOHOSPODÁRSKY PODNIK, štátny podnik,  v spolupráci  s partnermi  pri príležitosti Svetového dňa mokradí pripravuje dve podujatia.

Mokraď je špecifický ekosystém tvoriaci prechod medzi suchozemskými a vodnými systémami, kde je hladina podzemnej vody blízko pôdneho povrchu. Je celoročne alebo dočasne pokrytá plytkou vodou a obývajú ju špeciálne rastliny a živočíchy. Mokrade pomáhajú tlmiť výkyvy počasia, zmierňujú dopady povodní a prívalových dažďov, a naopak v období sucha sú zdrojom cennej vlahy pre svoje okolie. Zároveň plnia ďalšie nemenej dôležité funkcie. Význam mokradí rastie so stupňujúcou sa klimatickou krízou, ktorá predstavuje veľkú výzvu aj na Slovensku. Zachovanie a obnova mokradí sa tak stáva nielen vecou ochrany prírody, ale predstavuje celospoločenský záujem. Revitalizácia mokradí a implementovanie vodozádržných opatrení predstavujú jeden z významných nástrojov, ako sa môže spoločnosť prispôsobiť a zmierniť dopady zmeny klímy.

Prvým podujatím pri príležitosti Svetového dňa mokradí  je 1. Informačný seminár projektu “Zlepšenie stavu mokrade NPR Klátovské rameno ”, ktorého organizátormi sú hlavný partner Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a traja partneri, ktorými sú SLOVENSKÝ VODOHOSPODÁRSKY PODNIK, štátny podnik, Slovenská technická univerzita v Bratislave, Stavebná fakulta a Občianske združenie Zelené dedičstvo – Zöld örökség. Seminár sa koná v dňoch 5.2.2024 (preklad do maďarčiny) a 6.2.2024 (po slovensky). Pripravené sú krátke prezentácie projektu a najmä ukážky dronovacích technológií, simulácií dronovania a simulácií hydraulického modelovania, ktoré si účastníci budú môcť sami vyskúšať.

Samotný projekt je zameraný na revitalizáciu mokraďových biotopov Klátovského ramena a k nemu pridružených bočných ramien Čótfa a Soliari. Klátovské rameno bolo vyhlásené za Národnú prírodnú rezerváciu a následne aj za Územie európskeho významu s V. až III. stupňom ochrany. Cieľom projektu je analýza možností opätovného zavodnenia Klátovského ramena a realizácia vybraných opatrení na zastavenie ďalšej degradácie mokraďových biotopov v antropogénnej agrárnej krajine. Projekt vytvoril priestor pre aktívnu spoluprácu akademického sektora, správcu vodných tokov a lokálnych obyvateľov.

Druhé podujatie v partnerstve so Slovenskou ornitologickou spoločnosťou/BirdLife Slovensko predstaví implementáciu projektu Obnova mokradí – jazero Veľká Krčava a Žitavský luh v rámci programu „Zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy“. Cieľom projektu je obnova dvoch významných znehodnotených ekosystémov mokradí v rôznych častiach Slovenska. Pri tejto príležitosti projektoví partneri oznámia spustenie prác na obnovu mokrade v lokalite Žitavský luh, ktorej cieľom je prepojenie zregulovaného toku rieky Žitava s pôvodnými meandrami a aluviálnymi lúkami v ohraničenom priestore Prírodnej rezervácie Žitavský luh. Obnovia sa riečne meandre o dĺžke viac ako 2 kilometre. Súbežne sa zabezpečí oprava a údržba existujúcej vodohospodárskej infraštruktúry, najmä oprava poškodeného stavidla a oprava ochranných hrádzí v dĺžke viac ako 2,5 km. Sprietočnenie meandrov Žitavy je vodozádržné opatrenie, ktoré spomalí odtok vody z krajiny. Naprojektovaná obnova mokrade demonštruje integrovanie vodozádržných opatrení, ochranu prírody a ochranu pred povodňami za značného využitia zelenej protipovodňovej infraštruktúry. Súčasný stav a plán implementácie projektu bude predstavený 6. februára.

Oba projekty sú financované z Nórskych grantov a spolufinancované zo štátneho rozpočtu SR.

Pokyny k miestam podujatí:

• informačný seminár projektu Zlepšenie stavu mokrade NPR Klátovské rameno na území SKUEV0075

utorok 6. februára 2024, od 09:00 do 11:00

Mestské kultúrne stredisko Benedeka Csaplára v Dunajskej Strede, Korzo Bélu Bartóka 788/1, 929 01 Dunajská Streda, https://maps.app.goo.gl/vJPQ3e5mNtZAgc1QA

zástupca Správcu programu,

zástupca Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky

zástupca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre

zástupca SLOVENSKÉHO VODOHOSPODÁRSKEHO PODNIKU, štátny podnik

zástupca Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, Stavebná fakulta

zástupca Občianskeho združenia Zelené dedičstvo – Zöld örökség

• Obnova mokradí – jazero Veľká Krčava a Žitavský luh

utorok 6. februára 2024 o 13:00

pri vyhliadkovej veži v Prírodnej rezervácii Žitavský luh v obci Veľká Maňa

zástupca SLOVENSKÉHO VODOHOSPODÁRSKEHO PODNIKU, štátny podnik

zástupca Slovenskej ornitologickej spoločnosti / BirdLife Slovensko

„Spoločným úsilím k zelenej, konkurencieschopnej a inkluzívnej Európe“

Podporené Nórskom prostredníctvom Nórskych grantov. Spolufinancované zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

default

Žitavský luh